Informacions sobre cooperativisme català
1a Setmana de l’Economia Cooperativa
La Confederació de Cooperatives de Treball de Catalunya organitza, amb el suport del Departament de Treball, la 1a Setmana de l’Economia Cooperativa. Els actes tindran lloc entre el 30 de juny i el 2 de juliol al Palau de Congressos de Barcelona. La 1a Setmana de l’Economia Cooperativa vol ser el punt de trobada de les visions i les persones de l’economia cooperativa. Durant la setmana s’organitzaran ponències, activitats, taules rodones, espais d’assessorament i d’emprenedoria amb tallers, seminaris, entre d’altres. L’objectiu és apropar l’economia cooperativa al conjunt de la població i també oferir a les persones i empreses de l’economia cooperativa un espai per a compartir coneixements, intercanviar experiències i establir relacions de negoci i intercooperació.
Subvencions per a l’economia cooperativa
El DOGC 5373 de 6 de maig ha publicat la convocatòria per presentar sol·licituds per a la concessió de subvencions destinades al desenvolupament de les empreses d’economia cooperativa i per al foment, promoció, i divulgació de les cooperatives i societats laborals, d’acord amb les bases reguladores publicades al DOGC 5369 de 29 d’abril.
El termini de presentació de sol·licituds finalitza el proper dia 5 de juny.
Les sol·licituds de les subvencions s’han de presentar segons el model normalitzat, que és a disposició dels interessats a la pàgina web del Departament de Treball, www.gencat.cat/treball/
Enguany es posa en marxa una nova línia de suport a la creació d’empreses cooperatives amb un ajut econòmic fins a 108.000 euros. Subvenciona les despeses de constitució de la cooperativa fins a un màxim de 10.000 euros, així com els serveis i assessorament extern fins a 24.000 euros. En cas que es contracti personal directiu se subvencionaran els costos salarials de 12 mesos de contractació fins a un màxim de 24.000 euros. També incorpora ajuts per a les inversions amb 50.000 euros de límit. A més es plantegen altres línies de treball:
- Suport les cooperatives per a la incorporació de socis o sòcies.
- Suport al creixement i la consolidació d’empreses d’economia cooperativa.
- Suport a les entitats representatives de l’economia cooperativa.
- Suport per al foment i promoció de l’economia cooperativa.
Durant l’any 2009 el Departament de Treball destina 7,6 milions d’euros per fomentar la creació i el creixement de les empreses cooperatives i societats laborals. Del total 6,4 milions es destinen a la nova ordre d’ajuts per al foment de l’economia cooperativa. I un total de 1,2 milions d’euros es destinen a bonificar les quotes dels treballadors que han capitalitzat l’atur per incorporar-se com a persones sòcies treballadores en una empresa d’economia cooperativa.
Cicle de jornades "Serveis d’atenció domiciliària: món local i cooperativisme"
L’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials i la Direcció General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses del Departament de Treball organitzen les Jornades sobre "Serveis d’Atenció Domiciliària: administració local i cooperativisme"
Aquestes jornades pretenen oferir tant al món municipal com als operadors locals -empreses cooperatives, entre d’altres- un marc per a la promoció i la gestió de SAD en el context de la Llei de la Dependència i la nova Llei de Serveis Socials.
El cicle consta de dues jornades: La primera, encaminada a les estratègies de futur per al SAD i als reptes de formació i qualificació en aquest àmbit, tindrà lloc el dia 17 de juny de 2009 a la Casa del Mar de Barcelona. La segona jornada, orientada a donar respostes a les noves necessitats socials a partir de la cooperació público-privada, es realitzarà en el marc de la Setmana de l’Economia Cooperativa l’1 de juliol de 2009 al Palau de congressos de Barcelona.
Tothom que hi estigui interessat pot confirmar la seva assistència abans del 12 de juny a : inscripcions_sce.treball@
Avalis Emprèn
Ja és disponible per a les persones emprenedores el finançament d’Avalis Emprèn. Impulsat pel Departament de Treball, ACC1Ó i el Departament d’Economia i Finances, a través d’Avalis SGR, té com a objectiu facilitar l’accés al crèdit per a nous projectes d’emprenedoria i microempreses de 0 a 3 anys, constituïdes en diferents formes jurídiques, com autònoms, cooperatives, fundacions i associacions, pimes en general i microempreses que, tot i ser viables, no poden accedir al finançament requerit. Avalis permet finançar operacions fins a 100.000 euros, amb un màxim del 90% de l’import de la inversió.
Enguany, i en una primera fase, s’hi destinen 1,5 milions d’euros, ampliables, que permetran avalar operacions per un import global de 37,5 milions d’euros, beneficiant al voltant de 1.200 persones.
INICIA al Dia de l’emprenedor
INICIA: per la creació d’empreses va participar com a entitat promotora en el Dia de l’Emprenedor celebrat a Barcelona els dies 20 i 21 de maig. La present edició va batre tots els rècords, amb 6.500 visitants, molts dels quals van poder rebre assessorament sobre el seu projecte d’empresa per part del personal tècnic assessor d’INICIA per la creació d’empreses a l’estand de la Generalitat i a l’espai assessora’t. El Dia de l’emprenedor també va comptar amb la participació de la Federació de Cooperatives de Treball com a entitat col·laboradora i Ara_Coop va prestar igualment assessorament e persones emprenedores.
Presentació plataforma INICIA
El passat 14 de maig la consellera de Treball Mar Serna va inaugurar a la Torre Agbar la presentació de la plataforma web Inicia, un portal que pretén convertir-se en l’espai de referència per a les persones emprenedores que volen crear i consolidar noves empreses a Catalunya i un espai de referència per a les entitats col·laboradores d’INICIA: per la creació d’empreses, i el seu personal tècnic.
Aquesta jornada, es va estructurar en dues parts. En la primera part de la jornada presentada per Mireia Franch, Directora General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses emmarcada en l’àmbit de la comunicació i l’emprenedoria es va comptar amb la ponència del Sr. Manuel Campo Vidal i amb la intervenció del Sr. Lluís Rodriguez, Subdirector General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses, que va presentar la plataforma Web. La segona part de la jornada va consistir en un taller de formació adreçat al personal tècnic de les entitats d’Inicia, amb l’objectiu d’orientar als tècnics i tècniques en la navegació i ús dels aplicatius del web
Capitalització de prestacions de l’atur
El DOGC 5369 de 29 d’abril ha publicat l’import màxim per a l’any 2009 destinat a les subvencions consistents en l’abonament de les quotes de la Seguretat Social als treballadors/es que hagin capitalitzat la prestació d’atur, que serà de 1.000.000 d’euros.
Durant l’any 2008 van capitalitzar les prestacions bàsiques per desocupació un total de 6.706 persones a Catalunya, de les quals 50 eren autònoms minusvàlids, 5.880 eren autònoms no minusvàlids, 507 socis de cooperatives, i 269 socis de societats laborals. Aquestes xifres són molt superiors a les de l’any 2002, amb un total de 1.719 persones, principalment pel fet que, enguany, han tingut la possibilitat de capitalitzar autònoms no minusvàlids, i inferiors a les de 2007, amb un total de 7.115 autònoms, 480 socis de cooperatives i 318 socis de societats laborals.
En el conjunt de l’estat van ser un total de 39.302 les persones que van capitalitzar, 367 autònoms minusvàlids, 34.176 autònoms no minusvàlids, 2.528 socis de cooperatives i 2.231 socis de societats laborals.
Estudi sobre les barreres a la consolidació i al desenvolupament d’empreses a Catalunya
El Departament de Treball ha endegat un estudi que analitza les barreres a la consolidació i al desenvolupament d’empreses amb l’objectiu de aportar-hi solucions. Aquest estudi sense precedents a Catalunya es realitza en col·laboració amb un equip de treball format per professors del departament de Economia i Organització d’Empreses de la UB i el programa Innova de la UPC.
Per aquest motiu, s’ha elaborat un qüestionari mitjançant el qual es vol conèixer la experiència de persones que hagin iniciat una empresa a Catalunya, ja sigui perquè no han pogut continuar amb el seu projecte empresarial o per fer una valoració sobre els obstacles i les dificultats amb les què s’han trobat en el procés de creació de la seva empresa.
Jornada RSE en un moment de canvis, reptes i oportunitats
El passat 13 de maig es va celebrar a la Casa Llotja de Mar de Barcelona la jornada "RSE en un moment de canvis, reptes i oportunitats". La directora general d'Economia Cooperativa i Creació d'Empreses, Mireia Franch i en Narcís Bosch, director gerent del Consell General de Cambres de Catalunya, com a representants de les institucions que impulsen el programa RSE.pime van inaugurar la jornada.
Anna Fuster, coordinadora del programa, va fer un balanç de l’estat del programa RSE.pime, un repàs del perfil de les empreses participants i la metodologia aplicada posant especial èmfasi a la planificació estratègica i la participació dels grups d'interès. L’acte va seguir amb una taula rodona, moderada per el president del Grup Pharos, Marcos Urarte, amb les intervencions de Juan Alfaro, secretari general del Club Excelencia en Sostenibilidad, que va posar de manifest la doble vessant tàctica i estratègica de la responsabilitat social, Josep Ma Lozano, professor d’ESADE i director de l’Institut Persona, Empresa i Societat (IPES) va exposar el seu decàleg a través del qual elabora una diagnosi de la situació actual de la responsabilitat social i els seus reptes de futur, i finalment, en Carles Campuzano, diputat de CiU i membre de la subcomissió parlamentària de Responsabilitat Social Corporativa que va donar una visió més política de l’RSC.
La cloenda de la jornada va anar a càrrec del President de la Cambra de Comerç de Terrassa, Sr. Marià Galí i la Consellera de Treball, l’Honorable Sra. Mar Serna.
Josep Maria Lozano va fer un interessant apunt sobre el programa RSE_Pime en el seu bloc
RSE a la Trobada del Professorat de Formació i Orientació Laboral (FOL)
La Direcció General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses va participar a la Trobada del Professorat de Formació i Orientació Laboral (FOL), organitzada per l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, el passat dia 15 de maig. La presentació de Sabrina Lauro, cap de l’Àrea d’Economia Cooperativa, va ser una aproximació al concepte, beneficis i programes d’implementació de l’RSE, amb una part d’exemples pràctics de gestió socialment responsable a l’empresa. A la trobada es va destacar la idoneïtat d’incorporar coneixements sobre RSE al Mòdul de FOL, comú als cicles de Grau Mitjà i Superior dels ensenyaments de Formació Professional, per tal de transmetre els valors de l’RSE entre els professionals que entren al mercat laboral i que formaran les empreses del futur.
Notícies
Assemblea de la Federació de Cooperatives de Treball
El passat 28 de maig es va celebrar l’assemblea de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. L’acte va comptar amb la participació de la consellera de Treball, Mar Serna, i de la directora general d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses, Mireia Franch, que va parlar sobre la futura de Llei de cooperatives. Altres temes tractats van ser el Pla estratègic de la Federació per al període 2010-2010 i el Pla de gestió per a aquest 2009 de la Federaciçó, Aposta, Ara_coop i la Fundació Seira. Així mateix la federació ha elaborat la seva memòria d’activitats de l’any 2008.
Ara_Coop dóna suport al 25% de les cooperatives que es creen a Catalunya
Ara_ Coop ha donat suport a la creació de 9 cooperatives en els 4 primer mesos. Aquesta xifra representa gairebé un 25% de les cooperatives creades a Catalunya durant aquest període, que han estat 37. De les cooperatives que s’han creat amb el suport d’Ara_Coop, 8 són de treball associat i una d’habitatges. En concret es tracta de les empreses Logitrans rocamar, sccl; Torre solar, sccl; Ark instal·lacions, sccl; Experiència educativa el roure, sccl; Granja-escola Can Masó, sccl; Connectats, sccl; Dosotres, sccl; Centre equinoteràpia Cadí Moixeró, sccl i Sap spai, sccl.
Ara_Coop és una cooperativa dedicada a promoure la creació d’empreses cooperatives, els seus socis són l’Institut per a la Promoció i la Formació Cooperatives, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
Subvencions a les cooperatives agràries
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha convocat ajuts per al foment de la concentració, la intercooperació de les cooperatives agràries i les entitats associatives agràries, com a factor d'incentivació que contribueix al desenvolupament del sector agroalimentari i a incrementar la dimensió econòmica i social de les cooperatives, així com a restablir i potenciar la competitivitat de les cooperatives i de les zones rurals i facilitar el desenvolupament d'activitats econòmiques i socials amb l'adopció de mesures de modernització, de gestió empresarial i de comercialització.
El termini de presentació de sol·licituds finalitza el proper 30 de juny.
Les xifres de l’economia cooperativa
Segons les dades facilitades pel Ministeri de Treball i Immigració, en data 31 de març de 2009 hi havia a Espanya un total de 41.104 empreses d’economia cooperativa, de les quals 24.172 eren cooperatives, 14.830 societats limitades laborals i 2.102 societats anònimes laborals.
Respecte del trimestre anterior el nombre empreses s’ha reduït en un 3,1% i, respecte del mateix període de l’any anterior, el nombre d’empreses d’economia cooperativa ha baixat en un 8,2%.
L’ocupació que generen aquestes empreses és de 397.645 treballadors que, en la seva major part, pertanyen a cooperatives (299.890), societats limitades laborals (68.276) i societats anònimes laborals (29.479). Respecte del mateix període de l’any anterior l’ocupació ha baixat en un 8,7%.
Pel que fa a la distribució per comunitats autònomes, Andalusia compta amb 86.622 empreses d’economia cooperativa, Euskadi amb 65.760, Catalunya en té 48.253 i la Comunitat Valenciana 47.842. Malgrat que el descens mig ha estat d’un 8,7%, a Catalunya el nombre d’empreses ha baixat en un 6%.
El Nou Pla Comptable per a Cooperatives en el III Congrés de Comptabilitat i Direcció
Els propers dies 11 i 12 de juny es celebrarà el II Congrés Català de Comptabilitat i Direcció a ESADE. En aquest concgrés hi participa Ara_Coop com a organitzador de la Sessió de Treball número 6: "Nou marc fiscal i comptable de les empreses cooperatives" que tindrà lloc el dia 11 al vespre.
En aquest marc tindrà lloc la presentació de la publicació "Nou Pla Comptable per a Cooperatives. Proposta d’adaptació pràctica, amb definicions i exemples". Una nova eina desenvolupada per Ara_Coop amb la col·laboració de L'Institut per a la Promoció i la Formació Cooperatives i les professores de la Universitat Pompeu Fabra, Ester Oliveras i Carol Romay.
1a Jornada Universitat i Empresa Cooperativa a la URV
La Universitat Rovira i Virgili i Aposta van organitzar la 1a Jornada Universitat i Empresa Cooperativa a la URV.
El passat 21 i 22 d'abril es va realitzar la 1a Jornada Universitat i Empresa Cooperativa a la Universitat Rovira i Virgili. El lloc de realització va ser a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques.
El dimarts 21 hi van participar el Dr. Pablo Girgado parlant del règim jurídic de la cooperativa, el Dr. Lluís Carreras centrant-se en l'economia cooperativa i en Jordi Garcia tractant el tema de la participació dels treballadors i treballadores a les empreses.
El dimecres 22, la Dra. Rosalía Alfonso va parlar de la perspectiva europea i el Dr. Isidro Guzmán de la reforma del règim comptable com a nous reptes del cooperativisme; el Dr. Pere Segarra va tractar els aspectes clau en la creació d'empreses cooperatives i la Dra. Maria Luisa Esteve va realitzar la seva ponència sobre la fiscalitat cooperativa. A més a més, hi va haver una presentació d'experiències cooperatives de Tarragona, per part de la Vivian Cano de Cerc@, SCCL, i una taula rodona on es va tractar el paper del cooperativisme català actual amb les intervencions d'en Miquel Miró, en Joseba Polanco, la Mariona Mateu i en Santos Hernández.
El tancament de la Jornada va ser realitzat per Santiago Esteban ,director de l’Institut per a la Promoció i Formació Cooperatives.
A la jornada hi van participar una cinquantena de persones entre alumnes de la URV i persones interessades en el model d'empresa cooperativa.
Premi per a La Fageda
La Cooperativa de La Garrotxa ha rebut el premi Factor Humà Mercè Sala, per haver aconseguit la viabilitat econòmica del seu projecte empresarial.
La Fundació premia persones, projectes, equips i iniciatives que vagin d’acord amb els principis que impulsava Mercè Sala, que són: pragmatisme, innovació, visió global i humanitat.
El premi va ser lliurat en un acte organitzat amb motiu de l’homenatge a Mercè Sala, celebrat a la Torre Agbar de Barcelona el dia 12 de maig, amb assistència de mes de 250 directius d’empresa i representants del sector públic.
Xarxa RULESCOOP
Del 9 a l’11 de setembre tindran lloc a Montevideo (Uruguai) el IV Congrés de Rulescoop i les III Jornades de Cooperativisme, Associacionisme i Economia Solidària.
La temàtica central es "Autonomia i autogestió a les cooperatives. Instruments i metodologies per al seu desenvolupament".
Els eixos d’aprofundiment de la temàtica general de les jornades seran:
- Mercats i autonomia a les cooperatives.
- Participació democràtica i autogestió a les cooperatives.
- Polítiques públiques per al desenvolupament de l’autonomia i l’autogestió.
- Intercooperació i xarxes associatives.
Rulescoop agrupa universitats llatinoamericanes i europees que fan recerca sobre cooperativisme.
Jornada sobre cooperativisme d’habitatge
El dia 19 de juny tindrà lloc a València una jornada sobre "Noves perspectives pel cooperativisme d’habitatge" organitzada per IUDESCOOP i la Federació de Cooperatives d’Habitatges Valenciana.
S’hi debatran temes com:
- La diversificació de l’objecte social de les cooperatives d’habitatge en la legislació espanyola.
- Noves cooperatives per a noves necessitats d’habitatges. Experiències. Entre d’altres, Pere Esteve, de la Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya, exposarà el tema "Cooperatives per a la cessió en ús dels habitatges".
- L’actuació pública i el cooperativisme d’habitatge.
La jornada conclourà amb l’acte de clausura de la 3a edició del Màster en Administració i Direcció d’Empreses i Entitats No Lucratives d’Economia Social (MADES), que imparteix IUDESCOOP.
Activitats del Projecte Barri Cooperatiu
El dia 30 d’abril va tenir lloc al Centre Social de Sants una conferencia titulada "Què són les cooperatives de treball?", que va anar a càrrec de Jordi Garcia, cooperativista, membre del consell de redacció de la revista Nexe i de la Xarxa d’Economia Solidaria, i coautor de La dimensió cooperativa.
Hi van assistir més de 80 persones, membres de les Federacions de Cooperatives i d’estructures de suport al cooperativisme, persones vinculades als moviments socials del barri, i persones que formen part de projectes precooperatius.
Barri Cooperatiu és un projecte impulsat per la cooperativa La Ciutat Invisible i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya que tracta de difondre els valors i les pràctiques del cooperativisme a nivell local i comunitari, impulsar les cooperatives existents a barris i pobles, i fomentar noves experiències.
Col·loqui Ibèric sobre Cooperativisme i Economia Social
Els dies 10 i 11 de juliol tindrà lloc a Santarem (Portugal) el V Col·loqui Ibèric sobre Cooperativisme i Economia Social, que seguirà el model iniciat a Còrdova l’any 2007. És organitzat per la Xarxa Portuguesa de Formació pel Tercer Sector i CIRIEC Espanya.
El tema del col·loqui serà "L’economia social i el desenvolupament sostenible".
Incorpora quatre sessions:
- Economia social - Solidaritat i cooperació.
- Economia social i crisi alimentaria.
- Economia social i RSE.
- El paper de l’economia social en una lògica de proximitat.
Jornades d’investigadors en economia social
Del 24 al 26 de juny se celebraran a Múrcia les XII Jornades d’Investigadors en Economia Social i Cooperativa, organitzades per CIRIEC Espanya amb la col·laboració d’Ucomur, amb la temàtica "La crisi com oportunitat per a l’economia social".
S’han seleccionat diversos temes per a debatre en els tallers temàtics, entre d’altres:
- Crisi econòmica i ocupació a l’economia social.
- Crisi i ocupació: la resposta responsable de l’economia social a la inclusió laboral.
- La contribució de l’economia social en l’actual crisi econòmica com agent socialment innovador.
- El finançament de l’economia social en un entorn de crisi financera global.
- La crisi com a oportunitat per a la renovació de les polítiques públiques cap a l’economia social.
- Administració i direcció d’empreses d’economia social i cooperatives en temps de crisi.
- La crisi com a oportunitat per la redefinició del model de negoci de les caixes rurals, i la seva aposta per l’eficiència en costos.
VIII Jornada Corresponsables El valor d’una organització responsable
L’editorial MEDIARESPONSABLE va organitzar el passat 14 de maig la VIII Jornada Corresponsables, "El valor d’una organització saludable", a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. L’acte va comptar amb l’assistència de més de 150 persones i la participació de 15 experts procedents del món empresarial, l’Administració Pública, la societat civil, el tercer sector i de l’àmbit de la comunicació, que van reflexionar al voltant del concepte Salut Responsable. Sabrina Lauro, cap de l’Àrea d’Economia Cooperativa, va presentar els programes d’acompanyament RSE.COOP i RSE.PIME, posant l’èmfasi en el compromís del Departament de Treball per fomentar la qualitat i la millora de les condicions laborals per tal d’assolir un teixit empresarial català competitiu, innovador i socialment responsable.
Les persones
Marc Lloveres
Llicenciat en informàtica i MBA per la Universitat Ramon Llull.
Inicia la seva activitat en el món de la consultoria a Accenture, i lidera diferents projectes en entitats financeres a Barcelona i Mèxic. Realitza aquesta activitat durant 8 anys.
L’any 1999 s’incorpora a Granville Baird, una societat gestora d’entitats de capital risc, com a gerent d’inversions en un fons adreçat a empreses tecnològiques.
Les empreses
SCIAS SCCL
Corrien els anys 70, i els serveis assistencials a Barcelona no cobrien les necessitats d’una societat com la barcelonina, que requeria una oferta sanitària més avançada i moderna que la que s’oferia en aquells moments.
En aquest context, el doctor Josep Espriu, president de la companyia d’assegurances Assistència Sanitària Col·legial (ASC), liderà un conjunt de ciutadans, vinculats a la companyia d’assegurances, que plantejaven crear una cooperativa de consum de serveis sanitaris amb la idea de rebre serveis assistencials, principalment llits hospitalaris, i alhora participar en la gestió...
Emprenedors Cooperatius
ALVENT, SCCL
Formen part de la cooperativa Miquel Arumí, enginyer tècnic d’obres públiques i president de la cooperativa; Àlex González, secretari i comercial de l’empresa; Bonaventura Fernández, vocal i enginyer tècnic d’obres públiques; i Núria Fernández, auditora de comptes i arquitecta. Són un grup homogeni que comparteix objectius, que aspira a aconseguir desenvolupar un projecte empresarial en un marc que els satisfaci, on puguin prendre les seves pròpies decisions i treballar en un ambient motivador.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada
Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]
<< Inici